Maggie Smith, een zonderling en een busje

lady-in-the-vanDe toetsen waren als kamers. D-majeur, C-mineur. Lichte en donkere kamers. In een huis. Het huis was de muziek. Aldus de ‘Lady in the Van’.

Ik viel er gisteren in, niet in het busje, maar in de film. Halverwege ergens. Behalve dat het verhaal echt was gebeurt en de vrouw in het busje nadrukkelijk heeft bestaan was het Engels om van te genieten.

Miss Mary Shepherd parkeerde op een dag een busje, besloot er niet meer weg te gaan en bleef vijftien jaar op de oprit van toneelschrijver Alan Bennett. Ze was zonderling, rook niet fris, was niet aardig en manipuleerde toneelschrijver Alan Bennett. Mary had zo haar eigen regels, trok zich van niemand iets aan. Leefde haar leven zoals ze het (be)leefde.

De film maakte op mij in ieder geval indruk. Niet alleen om de af en toe indrukwekkende woorden, de hillarische momenten of die van droevenis. Meer ga ik er niet over verklappen, laat ik er niet over los. Kijk zelf maar.

Ik vroeg me na afloop van de film af hoe groot het aantal ‘zonderlingen’ bij ons op straat nog gaat groeien met het oog op de aanstaande verkiezingen en een nieuw te vormen kabinet. Maart 2017 komt steeds dichterbij.

Maggie Smith. Een betere actrice konden ze er niet voor vragen. Maggie speelde briljant, vond ik dan. Droeg de film. En de sfeer was op en top Engels.

Hokjes, kaders, grenzen. Zelfs een cirkel houdt dat wat er zich in bevind in haar greep. Eenmaal los ervan is er die andere wereld. Die rijke en andere wereld. En de vrijheid!

Wanneer ik vandaag een zonderling tegenkom kijk ik zeker met andere ogen. Dankzij Maggie Smith, toneelschrijver Alan Bennett en niet te vergeten Miss Mary Shepherd…The Lady in the Van.

Mooie zonderlinge zondag.

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *