Obesitas, Wall-E en EVE

Wall-EEven wat cijfers. Met z’n allen moeten we 50 miljoen kilo zien kwijt te raken. Een kwart van de Nederlanders brengt 8 1/2 uur per dag inactief door. Een viertal bariatrische chirurgen schreven dat en nog veel, véél meer in de Volkskrant. Genetische, gedrags en omgevingsfactoren kwamen voorbij. Evenals het aantal van 30 maagverkleiningen per week die ze uitvoeren. En het feit dat ze de vraag niet aankunnen.

Dat mensen aan kunnen komen van diëten wist ik niet. “Door afvallen verlaagd energieverbruik en zullen hormonen streven naar het eerdere te hoge gewicht.”.

Ik vond de woorden in de brief helder maar ook zeer zorgwekkend. Moest ook even denken aan Wall-E, dat kleine robotje dat alsmaar bezig was ‘onze’ rommel op te ruimen. En aan die laatste mensen die de onbewoonbaar geraakte Aarde waren ontvlucht en in hun stoelen het ruimteschip rondreisden. Op zoek naar vermaak en geprogrammeerde vertier. Ze kwamen niet meer in beweging. En uiteraard, vooral ook, dacht ik ook even aan Eve. Het zo mooi gevormde en uitdagende robotje.

Ik zie ze steeds vaker op straat, anno 2016. De mensen die zich voortbewegen op hun scootmobiel. Soms zijn ze op hoge leeftijd, Soms zijn er ook krukken aan boord. Af en toe kom ik een man in de supermarkt tegen, zicht en merkbaar een vaste klant want aan de kassa kennen ze hem, op zijn scootmobiel. Voor zich, in het mandje om spullen, boodschappen, in te  vervoeren. Maar altijd met een scheepslading aan blikjes bier.

Ik mag er niks van vinden, of een oordeel over hebben. En vooral niet veroordelen. Maar als beschouwer voel ik me meer en meer een toeschouwer bij een ballet van obesitassers met een choreografie dat bedacht is door onder andere suiker en frisdrankproducenten.

Lijven die schommelen, vetlagen die trillen, over elkaar heen vallen als waren het rolmopsen of Michelin-mannetjes en vrouwtjes. Nee, oordelen of veroordelen is niet goed. Compassie voelt beter.

Zelf ben ik een kilootje of drie te zwaar. Die moeten er maar eens af. Nu!

Mooie zaterdag.

 

 

Share This:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *